Chocolade: verspilling is uit den boze!

13 december 2024

Bij Dolfin doen we er alles aan om voedselverspilling te beperken en elk stukje chocolade naar waarde te schatten. Wist je dat chocolade, in tegenstelling tot andere voedingswaren, niet ‘vervalt’ in de strikte zin van het woord? Ook al is de Ten minste houdbaar tot-datum (THT) op de verpakking verstreken, je chocolade blijft eetbaar en vormt geen enkel gevaar voor de gezondheid.

Waarom vervalt chocolade niet echt?

Omdat hij weinig water bevat, is chocolade vanuit microbiologisch oogpunt heel stabiel. Als je hem dus bewaart zoals het hoort, buiten het bereik van vocht en geuren, kan je hem nog lang na de vermelde datum eten. Deze THT-datum is enkel een aanbeveling van de fabrikant om de beste smaakervaring te garanderen.

En als chocolade dof wordt?

Het kan gebeuren dat je chocolade er na verloop van tijd bleek of mat gaat uitzien. Maak je niet ongerust: dat wil niet zeggen dat hij bedorven is! Dit verschijnsel heet fat blooming (‘vetbloempjes’) of sugar blooming (‘suikerbloempjes’).

  • Fat blooming: dit gebeurt wanneer de vetten van de cacaoboter terug naar het oppervlak stijgen, vaak door temperatuurverschillen.
  • Sugar blooming: dit doet zich voor wanneer de chocolade blootstaat aan vocht, waardoor de suikers rekristalliseren.

In beide gevallen heeft dat geen weerslag op de voedselveiligheid of de organoleptische kwaliteit van het product. Het is nog altijd perfect eetbaar.

Hoe eet je ‘gedateerde’ chocolade?

Als het uitzicht je stoort, kan je de chocolade perfect verwerken in gerechten als taarten, mousses, cookies of chocoladesauzen. Tijdens de bereiding verdwijnen die schoonheidsfoutjes en wordt de smaak weer net zo intens.

Studies die geruststellen

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat chocolade die jaren na de productiedatum wordt geconsumeerd, veilig blijft voor de gezondheid als hij in goede omstandigheden bewaard is. Daarom willen we de consumenten nog eens duidelijk maken: gooi chocolade niet zomaar weg omdat hij ‘oud’ lijkt!

Goed voor de planeet en voor je smaakpapillen

Met deze goede gewoontes zorg je er mee voor dat er minder voedsel wordt verspild en kan je blijven genieten van een uitzonderlijk product. Bij Dolfin geloven we stellig dat geen enkel tablet vergeten mag worden.

Wanneer je dus de volgende keer een tablet achteraan in je kast ziet liggen en twijfelt, bedenk dan dat chocolade ook in zijn tweede leven nog vol smaken zit!

Vind je ook leuk…