Chocolade heeft tal van goede kanten en spreekt jong en oud aan. Hij kan heerlijk in gerechten verwerkt worden, verbetert de stemming en stimuleert de neuronen… Maar dat is nog niet alles! Tegenwoordig is chocolade zowel in de supermarkt als in de apotheek te vinden. Dat verkoopkanaal dankt chocolade aan de vele voordelen voor de gezondheid, onder meer doordat cacao van nature rijk is aan antioxidanten. De belangrijkste antioxidanten in cacao behoren tot de enorme familie van de polyfenolen, meer bepaald tot de subfamilie van de flavonoïden. Antioxidanten zijn bijzonder nuttig voor hart en bloedvaten. Ze gaan veroudering van de cellen tegen en voorkomen dat moleculen zoals lipiden in het bloed en het DNA beschadigd raken. Meerdere studies tonen aan dat chocolade gunstige effecten heeft op het hart en de bloedsomloop. Om te beginnen verminderen de polyfenolen in cacao de oxidatie van ‘slechte’ cholesterol. Daarnaast verdunnen ze het bloed en ten slotte zorgen ze voor een betere verwijding van de bloedvaten. Hoe rijk chocolade aan flavonoïden is, hangt af van het cacaogehalte. Donkere chocolade, met zijn vele pluspunten, is dan ook het type met de meeste voordelen op voedingsgebied, meer dan melkchocolade. De antioxiderende werking van chocolade is trouwens groter dan die van veel planten die tot de normale voeding behoren. De drie elementaire onderdelen van ieder voedingspatroon – koolhydraten, vetten en eiwitten – komen in chocolade in evenwichtige verhoudingen voor. Bovendien bevat chocolade veel vitaminen en mineralen: calcium, ijzer, magnesium, kalium, zink en fosfor, vitamine D, vitamine E, vitamine H en vitamine B12. Chocolade kan echter nooit groenten en fruit vervangen, want die hebben qua voedingswaarde nog heel wat andere pluspunten waarmee chocolade niet te vergelijken valt. En ook al wordt hij in apotheken verkocht, chocolade geneest geen ziekten. Maar in combinatie met voldoende fruit, groenten, granen, enz. is chocolade eten ten volle gerechtvaardigd.
Verhoogt chocolade het cholesterolgehalte?
Donkere chocolade bevat uitsluitend ingrediënten van plantaardige oorsprong en dus maar een uiterst kleine hoeveelheid cholesterol (minder dan 2 mg/100 g). De melk in melkchocolade bevat daarentegen een beetje cholesterol. Toch lijken bepaalde studies aan te tonen dat cacao door zijn rijkdom aan antioxidanten (polyfenolen), een positief effect heeft op het cholesterolgehalte in ons bloed.